Главная » 2022 » Листопад » 4 » Алюмінієва рейкова стеля: що потрібно знати про монтаж та конструкцію
00:07
Алюмінієва рейкова стеля: що потрібно знати про монтаж та конструкцію

алюмінієва рейкова стеля Алюмінієві рейкові стелі повільно, але чітко відвойовують собі місце в різних приміщеннях. Однак, незважаючи на всю свою універсальність, у громадських та багатолюдних приміщеннях такі стелі зустрічаються набагато частіше, ніж у простих квартирах. У цій статті йтиметься про технічні характеристики рейкових стель. Ви познайомитеся з їх різноманітністю та способами застосування та зрозумієте, чому ж вони стають такими популярними.

Конструкція алюмінієвих рейкових стель

Почнемо з конструкції предмета нашої розмови. Алюмінієві рейкові стелі включають п'ять основних складових частин:

  • стрінгери;
  • регульовані підвіси;
  • рейки;
  • міжрейкові вставки;
  • кутовий периметральний профіль.

Першими до стелі кріпляться підвіси, до яких вже приєднуються стрінгери. Завдяки зручній системі регулювання підвісів вам не складе ніяких труднощів привести поверхню рейок стелі в ідеально горизонтальне положення. Стрингери є несучі шини, тобто безпосередні кріплення рейок. Вони виготовлені у вигляді П-профілів, на кромках яких залишені спеціальні елементи, за допомогою яких здійснюється з'єднання рейок зі стрінгерами.

Система кріплення у алюмінієвих рейкових стель створювалася з тією умовою, щоб монтаж та демонтаж рейок не завдавав надто великих незручностей. В результаті конструкторам вдалося створити такі кріплення, при яких рейки знімаються та прикріплюються назад без використання будь-яких інструментів. Це особливо зручно в тих випадках, коли терміново необхідно замінити пошкоджену рейку або отримати доступ до комунікацій, захованих за поверхнею стелі. На верхній горизонтальній частині профілю знаходяться круглі отвори, призначені для скріплення стрінгерів з підвісами.

До речі, не дивуйтеся, якщо почуєте, що хтось назвав їх траверсами чи гребінцями — різниці між цими термінами абсолютно ніякої. Найбільш поширеним матеріалом, який використовується для виготовлення траверсів, є оцинкована сталь. Виняток становлять лише спеціальні траверси, призначені для вологих приміщень, що виконуються з алюмінієвих сплавів.

Порівняння рейкових стель відкритого та закритого типів

Власне кажучи, вкрай необхідних елементів у конструкції алюмінієвих підвісних стель всього три. Далі елементи додаються залежно від потреби. І якщо у випадку зі стелями закритого типу без додаткових елементів не обійтися, то монтаж стель відкритого типу часто обмежується лише базовими частинами. Справа в тому, що в закритих стелях панелі щільно стикуються один з одним, утворюючи суцільну поверхню, тоді як у відкритих стель міжрічковий простір може бути відкритим, а може бути закритим.

Міжрейкові вставки використовуються далеко не завжди, тому що в людних приміщеннях відкрита стеля має на увазі додаткову вентиляцію і позбавляє непотрібної задухи. Якщо говорити про естетичний бік, то тут стелі відкритого типу також мають перевагу за рахунок великих можливостей у кольоровому оформленні, але про це ми розповімо трохи пізніше. Ще один існуючий елемент – кутовий периметральний профіль.

Він несе в собі виключно декоративні функції і використовується для того, щоб приховати стики стін і стелі.

Технічні характеристики алюмінієвих рейкових стель

Технічні характеристики алюмінієвих рейкових стель не сильно залежать від виробника, так як практично всі заводи приходять до тих самих параметрів. Найбільш видимі елементи, а саме рейки та міжрейкові вставки, виготовляються із листового алюмінію. До речі кажучи, ось тут вам буде, з чого вибрати, тому що товщина листа може змінюватись від 300 до 600 мм. Виробники надали своїм клієнтам такий вибір, щоб одні могли не переживати за надійність конструкції, а другі не переплачувати за занадто масивну конструкцію. Стандартна довжина панелей дорівнює трьом або чотирьом метрам, хоча існують і шестиметрові панелі для приміщень великої площі. Зовні такі панелі є алюмінієвими смугами із загнутими краями. За допомогою таких загинів панелі і кріпляться до стрінгерів.

Якщо порівнювати переваги та недоліки таких стель, то чаша терезів з позитивними якостями рішуче перетягне рівновагу на свій бік. Відразу скажемо про єдиний виявлений недолік: рейкові стелі пристойно зменшують висоту будь-якого приміщення, через що іх знову ж таки не дуже часто застосовують у квартирах. Однак, такі ж недоліки мають будь-які інші підвісні стелі. Тепер перейдемо до переваг.

Практичність та надійність рейкових стель з алюмінію

Про простоту монтажу та демонтажу ми вже сказали і повторюватися, мабуть, немає сенсу. Розкажемо про інші важливі моменти:

  • так, ви напевно вже оцінили зручну можливість розмістити на зворотній поверхні рейкових стель будь-які комунікації, хоча найчастіше панелі приховують всілякі дроти;
  • довговічність і надійність стель також не викликає жодних сумнівів;
  • так, швидше за все, вони не підійдуть для спортивних комплексів, але у великих торгових центрах практично незамінні;
  • алюміній - метал довговічний і несильно схильний до корозії, а значить і на відкритих майданчиках, і в приміщеннях з підвищеною вологістю алюмінієві стелі також можуть знайти своє застосування;
  • виробники запевняють нас, що термін служби варіюється від тридцяти до п'ятдесяти років, і ми не бачимо гідних підстав не вірити їм;
  • тим, хто приділяє особливу увагу екологічності використовуваних матеріалів, алюміній також сподобається. Він безпечний для здоров'я людей сам по собі, а також є одним з найгірших майданчиків для розмноження грибків і бактерій;
  • будучи металом, алюміній значно випереджає за своїми протипожежними властивостями і пластикову, і тим більше дерев'яну вагонку;
  • вода також не нашкодить такій стелі, а отже, мити його можна, не побоюючись за його стан.

Принцип встановлення алюмінієвої рейкової стелі

Додатковою та дуже зручною функцією рейкових стель є можливість легкого монтажу освітлювальних точок. Для алюмінієвих рейок існують спеціальні світильники, та й урізати класичні патрони не складе ніяких труднощів. Ще один реверанс у бік великих приміщень.

алюмінієва рейкова стеля

Ну і насамкінець повернемося до питання естетики. Алюмінієві рейки та міжрейкові панелі можуть бути суцільними (класичний варіант), так і мати нанесену перфорацію. У будівельних магазинах ви знайдете панелі всіх можливих кольорів та текстур, а також різноманітної ширини та профілю. Найширша кольорова гама дозволяє уникнути нудних однотонних поверхонь, адже ви можете обирати панелі всіх можливих відтінків. Два основні типи профілю - це італійський та німецький.

Німецький профіль має прямі кромки, а італійський - заокруглені. Зрозуміло, дизайнери не могли оминути такий тренд, тому в деяких магазинах ви можете зустріти панелі з прямокутним і трикутним профілем або навіть рейки у вигляді вертикальної пластини. Що стосується світловідбивних властивостей алюмінієвих рейкових стель, то в цьому вони також на висоті, що дозволяє зберегти досить велику кількість енергії.

Висновок

Робити висновок про те, чи варто встановлювати такі стелі чи ні, безумовно, доведеться тільки вам. Всі їхні переваги очевидні, а тому все вирішуватиметься лише вашими естетичними уподобаннями.

Категория: Интерьер | Просмотров: 227 | Добавил: admin | Теги: алюмінієва рейкова стеля, монтаж, конструкція | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar