Главная » 2022 » Червень » 19 » Гладіолуси - чудові садові квіти
15:17
Гладіолуси - чудові садові квіти

гладіолуси Гладіолуси – елегантні квіти з різноманітними відтінками (червоні, жовті, бузкові та блакитні, пурпурові та рожеві, білі…), що мають у суцвітті до 20-30 бутонів.

Гладіолуси - багаторічні рослини, які утворюють після цвітіння бульбоцибулини. Посаджена навесні материнська бульбоцибулина, гине до кінця літа, утворивши нову (дочірню) бульбоцибулину з нирками (дітками).

Кінець вересня - початок жовтня найбільш оптимальний час викопування гладіолусів (через 30-45 днів після цвітіння). Довше цього терміну цибулини не рекомендується тримати в землі, щоб уникнути їх захворювання. Першими прибирають бульбоцибулини ранніх сортів, а також сорти менш стійкі до грибкових захворювань (блакитні, пурпурові, бузкові).

Відразу після викопування обрізають стебла, не залишаючи "пенька". Можна обрізати і велике коріння. Потім бульбоцибулини слід відмити від ґрунту і потримати для профілактики 130-60 хвилин у темному розчині марганцівки. Після цього бульбоцибулини потрібно добре просушити, щоб вони не згнили під час зберігання. Розкласти в один шар у ящики, сушити один день на сонечку і потім у приміщенні за температури +30-32 градуси протягом тижня. Через 5-7 днів, від великих молодих бульбоцибулин починають добре відокремлюватися старі (материнські) бульбоцибулини та коріння.

Дуже важливо знати, що від маленьких бульбоцибулин коріння відокремлювати не рекомендується. Неочищені від коріння, вони краще зберігаються взимку. Після додаткового просушування (2-3 тижні при 20 гр.) та очищення, бульбоцибулини кладуть у ящики (можна 2-3 шари) і ставлять їх на зберігання. Температура при зберіганні має бути +4, +6 градусів, а вологість трохи більше 60-70%. Якщо в приміщенні більш висока температура і вологість, то цибулини можуть передчасно прорости. Дітки сушать 2 тижні, а зберігають при температурі (+2-4 гр.) та підвищеній вологості (90-95%).

Щомісяця проводьте огляд бульбоцибулини і негайно видаляйте всі цибулини з ознаками захворювань. Для кращої безпеки посадкових бульб, можна покласти по 3-4 головки часнику на один ящик. Намагайтеся зберігати окремо різні сорти гладіолусів.

Посадковий матеріал необхідно щорічно омолоджувати, висаджуючи найбільшу дитину. Перед посадкою, дитину очищають від луски, домагаючись цим її швидшого проростання. Для отримання з дітки хорошого посадкового матеріалу (великих бульбоцибулин), необхідно ретельно доглядати посіви.

гладіолуси

При придбанні посівного матеріалу, слід вибирати великі бульбоцибулини циліндричної форми, з маленьким донцем, які ще жодного разу не цвіли. Старі цибулини за формою плоскі, з великим донцем, є поганим матеріалом, тому що можуть не прорости або взагалі загинути восени. Дрібні (молоді) цибулини дають квіти у вересні, і не встигають нарости заміщувальну цибулину, тому їх теж небажано купувати.

Добре збережений і правильно обраний посадковий матеріал гладіолусів, порадує влітку квітникарів та садівників, ефектними бутонами квітів.

Категория: Ландшафтный дизайн | Просмотров: 211 | Добавил: admin | Теги: гладіолуси, сад, квіти | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar