Главная » 2022 » Вересень » 29 » Які вимоги до фундаменту для будинку з піно- та газоблоків
00:08
Які вимоги до фундаменту для будинку з піно- та газоблоків

фундамент будинок піно газоблок Існує стійкий міф, що кладка з пористих блоків може розтріскуватися за найменших деформацій фундаменту. Ця помилка заснована на швидкоплинній оцінці властивостей каменю. Для початку потрібно розібратися – що таке крихкість? Крихкість у такому разі передбачає поняття, протилежне пластичності.

Пластичні матеріали (такі як гума, пластмаса і навіть дерево, але меншою мірою) можна деформувати, не порушуючи при цьому цілісність. Відмінність крихких матеріалів у тому, що вони стійкіше витримують зовнішній вплив, зберігаючи форму і деформуючись зовсім незначно, але потім вони руйнуються.

Так і будь-яка кладка з каменю рано чи пізно прийде до руйнування при деформації. У цегляної, кам'яної та бетонної кладок буде своя різна величина граничної деформації. Але у всіх перерахованих вище кладок ця величина не перевищить 2-5 мм/м, а це зовсім не високий показник.

Щоб досягти руйнування крихкого матеріалу, необхідно докласти цього зусилля, створити певне навантаження. Сила необхідна для руйнування навантаження залежатиме, крім усього іншого, від її напрямку. Зокрема, камінь і скло краще тримають навантаження такого характеру, що стискає, але не витримують розтягувань, ламаючись практично відразу. Метали тримають однаково добре як навантаження на стиск, так і на розтяг. Як приклад можна навести трос зі сталі, що витримує колосальні навантаження при розтягувані.

При зведенні армокам'яних та залізобетонних конструкцій застосовується ця сама властивість металу – гарний опір розтягуванню.

Газобетон порівняно тендітний матеріал. Величина його граничної деформації не набагато перевищує аналогічну величину керамічного каміння. Саме з цієї причини в малоповерховому будівництві в ситуації недостатньої жорсткості фундаменту при кладці слід подбати про обов'язкові конструктивні заходи, які допоможуть зберегти цілісність конструкцій при появі навантажень, що її розтягують.

З крихкістю газобетону можна боротися за допомогою деяких нехитрих заходів:

  1. щоб уникнути появи тріщин, у рівні кожного з перекриттів монтують армовані пояси;
  2. також використовують стрижні з арматури, які поміщаються через кілька рядів кладки.

З вищесказаного можна дійти невтішного висновку, що попри існуючу оману пористий будинок не вимагає зведення якогось особливого фундаменту. Блоки з газобетону дозволяють зводити надійні господарські будівлі, при використанні стовпчастого фундаменту та сталевої рами поверх конструкції такі споруди будуть стояти десятиліттями. Найважливіше для газобетонної кладки – це міцний та надійний фундамент.

фундамент будинок піно газоблок

Існує ще одна помилка, що вибравши підходящий матеріал для стін можна значно заощадити на роботах зі зведення фундаменту. Звичайно, це не так. Дуже важливо, щоб фундамент був нерухомий, інакше ваш будинок згодом перетвориться на перекошену хатинку на курячих ніжках. Погодьтеся, неприємна перспектива.

Нерухомість фундаменту можна додатково забезпечити за допомогою деяких заходів:

  • найменш витратний і простий спосіб – починати будівництво на непучинистому ґрунті;
  • якщо ґрунт пучинистий, закладати фундамент нижче глибини промерзання, або застосовувати дрібнозаглиблений фундамент. Останній частіше використовують для споруд, що експлуатуються постійно;
  • інші конструктивні заходи.

Навантаження на ґрунт, створюване вагою малоповерхової будівлі, порівняно невелике. Тому розрахунком цього навантаження можна знехтувати. Але якщо будинок будується на торфовищі, або схилі гори – розрахунок навантаження обов'язковий. Найчастіше для важких цегляних будинків і легких щитових будиночків потрібен однаковий фундамент — нерухомий.

Легкий літній будиночок можна збудувати і без фундаменту. А ось фундамент житлового будинку повинен бути міцним та надійним, незалежно від матеріалу стін.

Категория: Загородный дом | Просмотров: 202 | Добавил: admin | Теги: Газоблок, фундамент, піно, будинок | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar