Главная » 2023 » Лютий » 10 » Проектування зовнішніх інженерних мереж
14:29
Проектування зовнішніх інженерних мереж

Будівництво приватної житлової споруди не обмежується закладенням фундаменту та монтажем стінових конструкцій. Навіть побудувавши просторий та світлий будинок, неможливо зробити його комфортним та придатним для проживання, якщо заздалегідь не передбачити схему розташування внутрішніх та зовнішніх інженерних комунікаційних мереж.

Усі креслення та схеми зрештою мають бути оформлені у вигляді проектної документації. Складається вона у двох варіантах. У першому випадку проектування зовнішніх інженерних мереж приватного будинку необхідне проведення робіт:

  • закладання каналізаційного стоку;
  • установки септика або підготовки вигрібної ями;
  • прокладання водопровідної мережі від автономної артезіанської свердловини;
  • підведення несучого кабелю від генератора електричної енергії. Як вже зрозуміло зі списку перелічених робіт, цей тип проектування призначений для автономних систем життєзабезпечення приватного житлового будинку.

У ході розробки документації у цьому варіанті основний акцент робиться на доцільність розміщення об'єктів на земельній ділянці. Як головний принцип може братися до уваги економічність і спрощення процесу подальшої експлуатації тієї чи іншої мережі.

Все набагато складніше, якщо майбутній будинок не планується робити автономним. У цьому варіанті потрібне підключення об'єкта до мереж загального користування. Проектування багато в чому залежатиме від технічних умов, які попередньо видаються на кожну ділянку індивідуально.

Проектування інженерних комунікацій при підключенні до мереж загального користування

Автономність будинку - це хороша, але досить витратна справа на початковому етапі, коли власник котеджу чекає купівля і монтаж основних видів обладнання. Тому, якщо існує можливість забезпечення підключення до інженерних мереж загального користування, вона використовується. Особливо, якщо домоволодіння знаходиться у межах великого населеного пункту.

У цьому варіанті проектування зовнішніх інженерних мереж приватного будинку починається з звернення до організацій, які здійснюють обслуговування водопровідних, каналізаційних та електричних мереж на території мікрорайону, в якому розташовується земельна ділянка. Після першого звернення буде надано технічні умови, на підставі яких ведеться проектування.

Розробка проекту підключення до водопровідних та каналізаційних мереж ведеться паралельно. В основу лягають ймовірні майбутні витрати води, що вимірюються в кубічних метрах. У технічних умовах зазначаються оптимальні місця розташування водопроводу та каналізації на земельній ділянці. Завдання проектувальника - поєднати місця входу водопроводу та каналізації в майбутній будинок із внутрішнім плануванням будівлі. Обирається раціональне рішення.

При підключенні до електричних мереж загального користування, крім дотримання технічних умов, може бути потрібна погоджувальна процедура встановлення додаткового обслуговуючого обладнання. Сюди належать розподільні щитки, лічильники використаної електричної енергії.

Проект зовнішніх інженерних мереж у разі підключення до мереж загального користування включає креслення і розрахунки всіх комунікацій, які починаються на виході з будівлі і закінчуються в точках врізання в загальний водопровід, каналізацію та електричну лінію.

Вся проектна документація підлягає обов'язковому узгодженню. Тому довіряти цей етап проектування необхідно фахівцям, які мають необхідний багаж знань і досвіду.

Категория: Загородный дом | Просмотров: 1121 | Добавил: admin | Теги: Проектування, інженерна, мережа, зовнішня | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar