Главная » 2015 » Серпень » 29 » Шпоновані меблі та двері: про їхні плюси та мінуси
12:30
Шпоновані меблі та двері: про їхні плюси та мінуси

Шпоновані меблі та двері Безперечною перевагою шпонованих меблів є можливість втілення будь-якого дизайнерського проекту, кожен предмет унікальний у своєму роді, оскільки візерунок дерева не повторюється двічі. При виготовленні шпону використовуються тільки тверді породи дерева, внаслідок чого облицювання шпоном панелі ДСП або МДФ стають міцнішими, підвищується їх зносостійкість. Істотно збільшується термін експлуатації меблів, навіть багаторічна їх використання не впливає на утворення тріщин і корозії. Зі шпону виготовляється не тільки меблі, але й двері, які характеризуються високим рівнем шумоізоляції і герметичністю, якісна установка допоможе вберегти приміщення від протягів.

Основною перевагою шпонованих меблів вважається оптимальне співвідношення ціни і якості. Недоліків у шпонованих меблів набагато менше, ніж переваг. Шпон погано реагує на вологість, якщо конденсат, що утворився в результаті температурних перепадів, нічим йому не загрожує, то прямий вплив вологи може привести до його відшаровування. Під тривалим впливом ультрафіолетових променів меблі або двері можуть потемніти і втратити первісний вигляд.

Шпон ділиться на штучний (ламинатин) і натуральний, його виробництво має свої особливості. Колись у Радянському Союзі ламинатин вважався дефіцитом, тому багато підприємств були змушені утримувати виробничі лінії, на яких здійснювався розкрій і стяжка. Натуральний шпон доставляється на виробництво у вигляді пачок, укладання листів якого здійснюється в строгому порядку їх виготовлення, що гарантує однакову текстуру на сусідніх листах. На виробництвах для різання використовуються верстати і гільйотинні ножиці, для отримання малюнка заготовки можуть склеюватися.

На наступному етапі здійснюється облицьовування заготовок, яке раніше називалося фанерування, слово утворене від голландського faneer. Плоскі деталі завжди облицьовуються з двох сторін, для зворотного боку може бути також використаний папір, який виконує роль своєрідного "протихода".

Важливу роль відіграє дозування клею: його недолік може привести до відшаровування, а надлишок загрожує утворенням плям на поверхні і зниженню адгезійних властивостей. На промислових підприємствах цей процес автоматизований, для нанесення клею використовуються верстати. Фінальна обробка облицювання може здійснюватися будь-якими різновидами лакофарбових матеріалів.

На сьогоднішній день популярністю користується обробка воском, здійснюються також операції знесмолювання, відбілювання, а також нанесення ґрунтів. При фарбуванні також може знадобитися використання бар'єрних ґрунтів, процедура сприяє усуненню неякісного вбирання матеріалів і перешкоджає виникненню плям.

Категория: О материалах | Просмотров: 1659 | Добавил: admin | Теги: шпоновані, Шпоновані меблі, двері, шпоновані матерілали, Меблі, шпоновані двері | Рейтинг: 5.0/2
Всего комментариев: 0
avatar