12:30 Шпоновані меблі та двері: про їхні плюси та мінуси |
Основною перевагою шпонованих меблів вважається оптимальне співвідношення ціни і якості. Недоліків у шпонованих меблів набагато менше, ніж переваг. Шпон погано реагує на вологість, якщо конденсат, що утворився в результаті температурних перепадів, нічим йому не загрожує, то прямий вплив вологи може привести до його відшаровування. Під тривалим впливом ультрафіолетових променів меблі або двері можуть потемніти і втратити первісний вигляд. Шпон ділиться на штучний (ламинатин) і натуральний, його виробництво має свої особливості. Колись у Радянському Союзі ламинатин вважався дефіцитом, тому багато підприємств були змушені утримувати виробничі лінії, на яких здійснювався розкрій і стяжка. Натуральний шпон доставляється на виробництво у вигляді пачок, укладання листів якого здійснюється в строгому порядку їх виготовлення, що гарантує однакову текстуру на сусідніх листах. На виробництвах для різання використовуються верстати і гільйотинні ножиці, для отримання малюнка заготовки можуть склеюватися. На наступному етапі здійснюється облицьовування заготовок, яке раніше називалося фанерування, слово утворене від голландського faneer. Плоскі деталі завжди облицьовуються з двох сторін, для зворотного боку може бути також використаний папір, який виконує роль своєрідного "протихода". Важливу роль відіграє дозування клею: його недолік може привести до відшаровування, а надлишок загрожує утворенням плям на поверхні і зниженню адгезійних властивостей. На промислових підприємствах цей процес автоматизований, для нанесення клею використовуються верстати. Фінальна обробка облицювання може здійснюватися будь-якими різновидами лакофарбових матеріалів. На сьогоднішній день популярністю користується обробка воском, здійснюються також операції знесмолювання, відбілювання, а також нанесення ґрунтів. При фарбуванні також може знадобитися використання бар'єрних ґрунтів, процедура сприяє усуненню неякісного вбирання матеріалів і перешкоджає виникненню плям. |
|
Всего комментариев: 0 | |