Главная » 2015 » Вересень » 7 » Стиль ампір в інтер'єрі
19:10
Стиль ампір в інтер'єрі

Стиль ампір в інтер'єрі Однією з останніх течій класицизму є "стиль ампір в інтер'єрі" (перший половина XIX століття), який виник у Франції при Наполеоні (фр. Empire - імперія). Ампір йде ще глибше в художню ретроспективу століть. Разом з античною монументальністю форм, привнесених в меблі, використовуються такі прийоми давньоримського, а також давньоєгипетського декору, як "звірині лапки", сфінкси.

На відміну від рококо або бароко, ампір практично байдужий до мудрому витіюватого орнаменту і воліє орнаментні композиції більш строгого виконання в стилі геометричного орнаменту, лаврових гірлянд або сплетінь квіток - найбільш бажаний декор давньоримської цивілізації. При цьому поверхня меблів обробляють переважно фанеровкою, виконаною з червоного дерева і поєднується з більш світлою деревиною туї, палісандра і іншими екзотичними породами деревини. В обробці меблів для класицизму найбільш характерним є прагнення до багатоцвіття. Тому провідними декоративними кольорами є золотий і чорний, який отримують, обробляючи поверхню чорним лаком.

Також широко використовують мозаїчну інкрустацію плоских поверхонь за допомогою глянцеподібних пластинок, пофарбованих у зелений, блакитний або червоний - кольори незвичайні для меблів. До досягнень класицизму у сфері нових типів меблів можна також віднести письмові столи або секретери з надбудовами в стилі шаф для книг або паперів.

Особливості Французького ампіру

Двома головними характеристиками ампіру як архітектурного стилю є видовищність і пишність. Ставши імператором, Наполеон своє правління прагнув возвеличити через створення парадного стилю, як колись до нього Людовик XIV. Новий стиль був названий імперським (фр. Empire - імперія) і розвивав традиції французького неокласицизму з акцентом на урочистість.

Отримуючи масивні прямокутні форми, меблі тепер стають більш важкими. Однак перевага також віддається червоному дереву. Для прикраси столів, шаф і комодів використовуються симетричні бронзові накладки.

Зовнішній ефект тепер більше цінується, ніж зручність. Меблі для сидіння стали досить жорсткими, а спинки крісел стали випрямлятися. Поширення отримали консолі, круглі столи із столешницею, виконані з цілісного мармуру або викладені мозаїкою.

Свого апогею в цей період досягає захоплення Римом і Єгиптом. Багато предметів меблів виглядають, немов ілюзії на давньоримські інтер'єри. Ніжки для столу - це часто каріатиди і колони. Ампірна меблі - це більше архітектурно-скульптурне явище, оскільки тут є колони, фризи і пілястри; сфінкси, грифони, химери, леви і лебеді, за якими меблів вже й не видно.

Разом зі ставшими вже традиційними лаврами та вінками, включаються до орнаменти військові мотиви: щит, меч, шолом і стріли, до яких може додаватися імперська символіка у вигляді зірки, орла, бджоли та іншого. Ще одним нововведенням є похиле дзеркало на стільницях туалетних столиків. По обидва боки дзеркала ставляться свічки в канделябрах.

Загалом, "стиль ампір в інтер'єрі" - це стиль для урочистих прийомів. Якщо потрібно справити враження, підкресливши важливість моменту, краще ампіру для вітальні і кабінету не придумати.

Особливості Російського ампіру

У російського ампіру, іноді званого Олександрівським, існує коротка, проте важлива передісторія. Почалася вона ще за часів імператора Павла до початку правління Олександра I. Розвиток виготовлення меблів самодержцем, який ненавидів Францію, було простимульовано просто. Він заборонив ввозити до Росії будь-які речі з Франції. Однак для наслідування якийсь зразок російським майстрам все-таки був необхідний. Ним виявився надзвичайно модний у той час мебляр з Парижа Жорж Жакоб.

Охрещений "акцентованим ампіром" "російський жакоб" від французького відрізнявся своєю простотою, а також монументальністю форм. У Росії вперше меблі стали виготовляти з червоного дерева, з карельської берези. Як правило, декор був вельми простим і складався з латунних штампованих тяг, які вкладалися в прості геометричні фігури. Головною особливістю нового стилю була його "архитектурність", яка пізніше стала головною відмінністю російського ампіру в моді після наполеонівських воєн.

До речі, при Олександрі I імпортні меблі теж не заохочувалися, незважаючи на те, що Франція так і залишилася основною законодавицею мод. Стиль ампір в інтер'єрі в Росії надавав меблям суворе "архітектурне" членування форми, оскільки її проектуванням займалися російські архітектори Стасов і Воронихин або іноземні - Россі і Тома де Томон.

Колони, карнизи, фризи і архітрави здатні були перетворити різні шафи, дзеркала і етажерки у величні будівлі. В інтер'єрі, немов, виникало своє місто, вдало римованих з видом з вікон.

Меблі російського ампіру зазвичай діляться на три категорії. Дорогі меблі, які виготовлялися на замовлення імператорського двору в кращих майстереннях Петербурга, були найбільш близькі до французького оригіналу. Наслідуванням столичної моди стала обстановка для садиб, її обрусілість вже відчувається набагато ясніше.

До 1840-х років холодний імперський стиль, нарешті, остаточно був "одомашнений" небагатими поміщиками і чиновниками в їхніх скромних оселях. Став популярний варіант ампіру, званий в Європі Бідермайєр. При цьому для розкішної палацової обстановки використовувалися червоне дерево, карельська береза або палісандр, декорований масивними бронзовими накладками, позолоченого або тонованого різьбленням. Дуже характерним, наприклад, було поєднання білого в якості основного і позолоченого тону на різьблених деталях. Також брали липу, березу або ясен для більш простої меблів, які часто фарбували під цінну деревину.

Для дорогих меблів використовувався в якості оббивки однотонний або кольоровий шовк, а для більш дешевих меблів - ситець і репс. Зазвичай біля дивана поміщали одноногий круглий або восьмикутний стіл, дуже схожий на тумбу.

Не мали першорядного значення для ампіру такі поняття, як практичність і зручність, оскільки вважалося, що велич для справжньої імперії набагато важливіша за комфорт. Справедливо це і сьогодні, тому що попит на російський ампір зараз явно перевищує пропозицію. Коли мова заходить про статус, не може бути ніяких суперечок.

Категория: Интерьер | Просмотров: 1820 | Добавил: admin | Теги: ампір, стиль ампір в інтер'єрі, стиль ампір | Рейтинг: 5.0/2
Всего комментариев: 0
avatar