Главная » 2022 » Вересень » 20 » Технічні характеристики ПЗВ та умови підключення
17:41
Технічні характеристики ПЗВ та умови підключення

пзв підключення Номінали електропроводки та ПЗВ (пристрій захисного відключення) не беруться "зі стелі", а нормуються за ДСТУ, тому справжній електрик при встановленні захисного пристрою обов'язково вивчить параметри електропроводки та передбачуваних споживачів.

Закони правильної електропроводки:

  • електричні шнури не повинні бути перетином меншим їхнього розрахункової для споживання потужності, тобто граничне споживання потужності струму приладами має бути на 20-30% менше, ніж розрахована проводка. Значить, при споживачі в 2 кВт необхідно брати провідник, що витримує мінімум 2,2 кВт;
  • щоб убезпечити проводку від вигоряння ПЗВ встановлюється номіналом менше, ніж витримує провідник, але на 20-30% більше потужності споживача. Тому при споживачі 2 кВт ПЗВ встановлюється на 20-30% більшої потужності (більше 2,2 кВт - для забезпечення безперебійної роботи ланцюга з урахуванням стрибків потужності), а проводка підбирається теж більшої потужності хоча б на 10%, ніж ПЗВ (2,5 кВт);
  • грубі (приблизні) розрахунки параметрів актуальні лише для мідного провідника, а алюмінієву проводку необхідно підбирати з більшим запасом потужності через більший опір, що призводить до втрати потужності до 40% з підвищенням температури провідника;
  • варто розрізняти прості автоматичні вимикачі, які спрацьовують при короткому замиканні, від диференціальних ПЗВ, які спрацьовують на вимикання також при появі у струму витоку (при малому короткому замиканні);
  • диференціальні ПЗВ рекомендується застосовувати у приміщеннях з підвищеним ризиком ураження електричним струмом: ванні та інші приміщення з великим ризиком пробою проводки. Але варто зазначити, що при старій проводці, яка часто має "короткий" струм витоку, диференціальні ПЗВ можуть спрацьовувати невірно.

Модифікації та маркування ПЗВ

Перед придбанням та встановленням ПЗВ обов'язково потрібно визначитися з модифікацією автомата, адже вони бувають "однофазні" та "багатофазні".

Перевага автомата з однією лінією, що розмикається, полягає в його дешевизні придбання та заміни, у разі виходу його з ладу. Але такі ПЗВ спрацьовують тільки на перевищення струму. З точки зору монтажу плюсом стає можливість набору їх будь-якої кількості в один розподільний щиток.

ПЗВ з двома і трьома контактними розмикаючими групами в основному випускаються з функцією диференціального стеження, і застосовні в мережах 220-380 відповідно. Плюс - зручне одночасне увімкнення/відключення всіх груп; мінус - при виході з ладу хоча б однієї контактної групи, потрібна заміна всього автомата, що призводить до підвищення витрат коштів.

пзв підключення

На корпусі ПЗВ обов'язково вказується номінальний робочий струм, напруга і тип пристрою, саме з цих характеристик і підбирається апарат, тобто зазначені параметри робочі, і при перевищенні струму ПЗВ спрацьовує.

Встановлення ПЗВ

Установка ПЗВ здійснюється в розрив електромережі, причому рекомендується встановлювати автомат загальної потужності на всю систему розведення, і окремо на кожну лінію - проводка "світла та мережі" окремо в кожній кімнаті.

Категория: Практические советы | Просмотров: 186 | Добавил: admin | Теги: підключення, пзв | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar