Главная » 2022 » Вересень » 5 » Утеплення каркасного будинку: як зробити мінеральною ватою
00:17
Утеплення каркасного будинку: як зробити мінеральною ватою

Каркасні будинки є досить популярними спорудами, які створюються з деревини та деяких інших компонентів. Вони будуються дуже швидко, а також можуть застосовуватися для постійного проживання людей. Однак для комфортного життя дуже важливо, щоб отримана будова була не тільки надійною, але й теплою. Для цього повинен виконуватися процес утеплення стін, причому це можна зробити зовні або зсередини будинку, а також можна комбінувати два ці процеси.

Як правило, для утеплення каркасної споруди використовується популярна мінеральна вата, що має відмінні теплоізоляційні параметри. Зазвичай процес зведення даної будівлі займає буквально кілька днів, після чого можна відразу приступати до утеплення різних поверхонь, до яких відносяться не тільки стіни, а й підлога та стеля. Після цього процесу виконуються оздоблювальні роботи, після закінчення яких можна приступати до заселення будинку, а також процесу його використання.

Який матеріал вибрати для утеплення каркасної споруди?

Сьогодні утеплювачі представлені на ринку у великій кількості різновидів, що мають численні та суттєві відмінності. Вибір залежить від:

  1. їхніх параметрів;
  2. вартості;
  3. особливостей монтажу.

Однак саме для каркасних споруд вважається найоптимальнішим вибором саме мінеральна вата. Вона використовується для житлових та адміністративних приміщень, а також може застосовуватись у будь-яких кліматичних умовах. Вона випускається як у окремих плитах, так і у рулонах. Її теплоізоляційні параметри та інші важливі експлуатаційні характеристики на дуже високому рівні.

До основних позитивних властивостей мінеральної вати можна віднести:

  • низька теплопровідність;
  • стійкість перед різними видами деформації, причому під час дії не змінюються параметри матеріалу;
  • невелика маса, яка спрощує як транспортування, так і укладання;
  • займатися утепленням будинку із застосуванням мінеральної вати дуже просто, тому впоратися з цим завданням може кожна людина.

Може бути обрана шлаковата, до складу якої входить шлак. Даний матеріал має прийнятну ціну і непогані теплоізоляційні параметри. Однак, він відрізняється гігроскопічністю, тому не допустимий для внутрішнього утеплення житлових будинків.

Іншим варіантом для утеплення каркасного будинку вважається скловата або мінвата, яка досить часто використовується досвідченими будівельниками. У її складі є вапняк і доломіт, скло і кварцовий пісок. Вона відрізняється чудовою пористістю, а також має здатність стискатися. Однак вона не має високого показника термостійкості, а також під час роботи з нею потрібно користуватися захисним одягом та респіратором.

Базальтова вата є ще одним різновидом утеплювача, який можна використовувати для утеплення каркасного будинку. Вона вважається одним із найпопулярніших матеріалів для цих цілей. Цей матеріал є гігроскопічним, а також не горючим. При цьому він має хорошу паропроникність, тому використовувати його можна зсередини та зовні для якісного утеплення споруди.

Утеплення каркасного будинку: технологія

Як тільки підходящий утеплювач для цих цілей буде обраний, а також придбаний у необхідній кількості, можна приступати до безпосередніх робіт, які є досить простими та зрозумілими. У каркасних будівлях як стіни виступають плити, що мають досить невелику товщину, причому саме вони потребують якісного і повноцінного утеплення, без якого користуватися будинком в зимовий час буде неможливо. При цьому утеплення повинне проводитися як зовні, так і зсередини.

Спочатку виконується внутрішнє утеплення каркасного будинку. Весь процес можна поділити на кілька етапів.

Підготовка

Вона полягає в тому, що зі стін та інших поверхонь, які потребують утеплення, потрібно видалити непотрібні елементи за їхньої наявності, а також їх очищаються від бруду та пилу. Якщо є щілини чи інші дефекти, перед безпосередніми роботами вони мають бути обов'язково видалені. Для цього вони зазвичай заповнюються монтажною піною. Якщо є в каркасі ділянки, що відволожилися, то вони обов'язково просушуються феном.

На всіх поверхнях формується гідроізоляційний шар, для чого зазвичай використовується підходяща за всіма параметрами плівка, що укладається в поперек з жорстким та акуратним кріпленням.

Фіксація утеплювача

Розмір листів мінеральної вати повинен повністю відповідати осередкам, що є в каркасі стін та інших поверхонь.

Зверху шар із теплоізоляційного матеріалу фіксується пароізоляційною плівкою.

Зовнішнє утеплення каркасного будинку проводиться часто для каркасних будинків. Воно дозволяє не допускати до стін будинку холоду, тому забезпечується ідеальний захист споруди від промерзання. Цей процес також реалізується у кілька етапів.

До стін прикріплюється пароізоляційна плівка. Як правило, використовується алюмінієва фольга або пергамін, а за наявності коштів можна придбати якусь сучасну мембрану.

Фіксується каркас, створений за допомогою дерев'яних брусів. При хороших фінансових можливостях дерев'яні елементи можуть бути замінені металевими профілями.

Таким чином, утеплення каркасного будинку зовні та зсередини вважається простою роботою, яка під силу кожному, а в результаті можна отримати надійний та дуже теплий будинок, який відмінно підійде для постійного проживання цілий рік.

Категория: О материалах | Просмотров: 280 | Добавил: abel | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar