Главная » 2019 » Липень » 1 » 1500-літнє дзеркало з обсидіану дослідили вчені
11:42
1500-літнє дзеркало з обсидіану дослідили вчені

Група дослідників вивчила обсидіанове дзеркало з Британського музею, вік якого близько 1500 років. Вони з’ясували, що при його виготовленні використовувалося сировину з Мексики.

Вважається, що артефакт належав відомому в Англії часів королеви Єлизавети I вченому і «магу» Джону Ді, пише Популярна механіка . За допомогою дзеркал практики окультизму намагалися викликати духів і ангелів; така діяльність була широко поширена в пізньосередньовічної Європі.

«Це дзеркало є унікальним не тільки тому, що ним володіла відома при дворі тюдоровской королеви персона, але також через незвичайного матеріалу, з якого він виготовлений – обсидіану, – коментує вчений. – Вважалося, що джерелом гірської породи, з якої зроблений артефакт, є Мексика, але ніяких наукових аналізів раніше не проводилося. У світі відомо всього 16 дзеркал з відполірованого обсидіану (три з них знаходяться в Британському музеї), і всі вони колись належали еліті держави ацтеків (сучасна Мексика), завойованого іспанцями на початку XVI століття ».

На конференції, присвяченій обсидіаном, яка пройшла в 2016 року на острові Ліпарі, один з дослідників засумнівався в мексиканському походження дзеркала і припустив, що блок обсидіану міг бути отриманий з джерела, що знаходиться саме на Ліпарі. «Хоча серед місцевої сировини важко знайти шматок відповідного розміру (діаметр дзеркала – 18,5 см, товщина – 1,3 см, вага – 882 г), у мене виникла думка: потрібно спробувати виконати геохімічний аналіз цього предмета, щоб точно встановити місце його походження, – розповідає дослідник. – Існуюча на сьогоднішній день апаратура дозволяє виконати неразрушающий аналіз артефакту, а геохімія основних джерел обсидіану Мексики і Середземномор’я добре вивчена.

Справа залишалася за малим – знайти колег з апаратурою і отримати дозвіл на проведення аналізу »Безпосередньо роботу провели в лютому 2019 року Стюарт Кемпбелл і Елізабет Хілі з Університету Манчестера (Великобританія) за допомогою портативного рентген-флуоресцентного спектрометра. Як еталони корінних джерел були використані зразки мексиканських обсидіаном, надані Майклом Гласкоком (Університет Міссурі, США). Спільними зусиллями нам вдалося визначити, що корінним джерелом унікального артефакту є Пачука в центральній Мексиці. Розмір обсидіанових блоків без тріщин і інших дефектів тут досягає 1 м і більше.

Щоб потрапити з Мексики через Іспанію в руки Джона Ді, дзеркала довелося пройти складний шлях, адже в той час Англія вела постійні війни з Іспанією і Францією. Ярослав Кузьмін пояснює: «Проте, добре відомо, що Джон Ді з молодості перебував у тісному контакті з інтелектуальними лідерами континентальної Європи. З його збережених і опублікованих паперів випливає: він був знайомий з сером Вільямом Пикерингом, послом Англії при дворі імператора Карла V в Брюсселі, столиці іспанських Нідерландів. Є обгрунтоване записами самого Джона Ді припущення, що саме Пікерінг передав йому обсидіанових дзеркало, яке могло потрапити в габсбурзькі володіння (сьогоднішня Бельгія) з Іспанії ». Крім того, точно відомо, що у свій час Джон Ді жив і навчався в розташованому недалеко від Брюсселя Лувенському університеті.

У 1580-х рр. він жив на іншій території, що контролювалася Габсбургами, – в Богемії, де правив імператор Рудольф II, відомий прихильністю до алхімії і окультизму.

Є певна ймовірність, що дзеркало могло бути отримано від кого-то в Богемії, хоча «бельгійська» версія більш правдоподібна. Не можна виключати і того, що англійські пірати перехопили іспанська караван суден з золотом і коштовностями з Мексики, де в числі рідкісних речей було і обсидіанових дзеркало, потім так чи інакше потрапило до Джону Ді

Результати дослідження були представлені групою вчених на Другій міжнародній конференції по вивченню обсидіану, яка пройшла в травні 2019 року в Угорщині.

Категория: Новини світу | Просмотров: 571 | Добавил: admin | Теги: вчені, дзеркало, дослідження, обсидіан | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar