Главная » 2023 » Лютий » 5 » Будинки із СІП-панелей: чи варто будувати?
12:57
Будинки із СІП-панелей: чи варто будувати?

Між прихильниками та противниками СІП технології кілька років ведеться справжня битва. Одні затято доводять, що такі будинки дешеві та швидко зводяться, міцні та довговічні. Інші називають будівництво будинків або купівлю квартир у зведених таун-хаусах – марною витратою грошей.

Кому вірити? Можна твердо сказати, що формувати свою думку потрібно на основі реальних відгуків власників, які мешкають у будинках із сендвіч панелей, чесних будівельників та особистого враження після вивчення властивостей будматеріалів, що застосовуються на практиці. У компанії, в яку ви вирішите звернутися, ніхто не розповідатиме про недоліки, їхнє головне завдання – продати товар. Те саме стосується порадників на спеціалізованих форумах, які так чи інакше зацікавлені у продажу вам своєї послуги.

Що таке панель SIP?

Конструктивно СІП панель складається з двох елементів: пари фібролітової або OSB плит та запресованого між ними шару утеплювача – пінополістеролу. З'єднують панелі між собою дерев'яним брусом або дошкою, попередньо нанісши на поверхні стику монтажну піну. Додатково брус до плит кріпиться шурупами. Панелі доставляють на будмайданчик у готовому вигляді та збирають із них будинок як конструктор. На будівництво одного поверху йде до 7 днів.

Переваги та недоліки SIP-панельних будинків

СІП-панельні будинки мають низку позитивних властивостей:

  • швидкість зведення - за умови, що роботою займаються фахівці, які знають усі тонкощі будівництва будинків такого типу. Потрібно врахувати багато нюансів у процесі будівництва аж до типу шурупів, потрібної кількості монтажної піни та іншого. На швидкість будівництва впливає те, що готові конструктивні елементи мало важать, не потрібна заливка важкого фундаменту і застосування будівельної техніки в більшості випадків;
  • доступна вартість готового об'єкту для багатьох сімей. Середня вартість на ринку досить доступна;
  • економія на опаленні. Стіна із СІП-панелі тримає тепло краще, ніж цегляна, газосилікатна або дерев'яна, за умови правильно проведеного монтажу, який не має на увазі наявність зазорів та інших недоробок;
  • зведення на будь-яких ґрунтах.

Негативні якості СІП-панельних будинків:

  • слабка звукоізоляція. Якщо ви візьмете квартиру в будинку з сендвіч-панелей, то знатимете все, що діється у сусідів за стінами або на іншому поверсі;
  • наявність слабких вібрацій при відкриванні-зачиненні вікон та дверей;
  • горючість пінополістиролу та любов до нього гризунів;
  • наявність у плитах ОСБ формальдегідних смол, що може позначитися на здоров'ї мешканців (краще брати фібролітові). За деякими даними обсяг шкідливих компонентів, що виділяються, настільки малий, що не впливає на людський організм. Ця тема потребує додаткового вивчення;
  • відкритий спосіб монтажу комунікацій.

Усі технології будівництва будинків мають свої недоліки і СІП – не виняток. Якщо все зроблено якісно, з дотриманням вимог та нормативів, то жити у такому будиночку комфортно. Тому потрібно вибрати бригаду робітників із великим досвідом роботи. Недобросовісні майстри нічого, крім шкоди, вам і вашому будинку не принесуть. Ви витратите гроші, нерви і час, розчарувавшись у технології остаточно.
Як знайти чесного підрядника для будівництва будинку із SIP панелей?

Пропонуємо вашій увазі кілька порад, які допоможуть вибрати підрядника для будівництва будинку із SIP панелей.

Віддайте перевагу компаніям-забудовникам, які кілька років присутні на ринку, мають багато реалізованих проектів. Ознайомтеся із портфоліо фірми (виконаними замовленнями). Відвідайте об'єкти, що будуються, і подивіться як йдуть справи, зверніть увагу на відсутність або наявність біля місця будівництва банера з інформацією про будівлю і компанію.

Позитивною якістю є досвід участі забудовника у виставках. Дипломи та грамоти за певні заслуги в офісі фірми – плюс.

Попросіть показати документи про допуск до робіт з будівництва будинків, ліцензію.

Зверніть увагу на сайт компанії, на рівень його інформативності, пошукайте в Інтернеті відгуки про роботу фірми.

Перевірте наявність інформації про будівельну фірму у ЗМІ. Якщо є публікації – добре.

Вибирайте підрядників, які пропонують широкий спектр послуг — можуть:

  • побудувати;
  • спроектувати;
  • виконати фінішне оздоблення;
  • запропонувати дизайнерські рішення.

Поспілкуйтесь із бригадою. Дізнайтеся у них досвід роботи в компанії, розпитайте про "підводні камені", про відношення до них з боку керівництва і так далі.

Гарантійні умови. Термін 2 роки – мінімальний для будь-якого підрядника. Термін 5 років – максимальний, і за цей час ви маєте право пред'явити претензії до якості виконаних робіт. Усі недоліки підлягають усуненню.

Уважно читайте договір перед підписанням. Можете навіть залучити юриста, щоб убезпечити себе. На роботи без договору не погоджуйтесь.

Ще до початку реалізації всіх планів будівництва житла пошукайте серед знайомих тих, хто є власником будинку з SIP-панелей. Сходіть до них у гості, оцініть комфортність проживання та зовнішній вигляд, дізнайтесь рік побудови, адресу підрядника та інші дані. Ґрунтуючись на власному враженні, визначте для себе, чи варто будувати такий будинок чи ні.

Категория: Поради та лайфхаки | Просмотров: 175 | Добавил: admin | Теги: будинок, сіп-панель | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar