Главная » 2022 » Вересень » 27 » Будівництво: нюанси вибору проекту та вартість
17:15
Будівництво: нюанси вибору проекту та вартість

будівництво дім Багато городян мріють про великий власний будинок на своїй землі. Перші питання, які постають у майбутніх господарів, стосуються вибору проекту будинку, його вартості, способу будівництва.

У пошуках раціонального проекту вдома переглядають численні типові проекти в каталогах, і, нарешті, зупиняють свій вибір на тому, що на папері виглядає найбільш привабливо. Потім намагаються оцінити економічні показники уподобаного будинку — наскільки він відповідатиме бюджету.

Зрозуміло, тих даних, які містяться в каталогах, недостатньо для складання точного кошторису будівництва будинку. Однак проаналізувавши інформацію, що є в проекті, орієнтовну вартість будівництва споруди цілком можна розрахувати.

Великий будинок — зайві гроші

Цілком природно, що будинок великої площі не може бути дешевим. Чим більше площа, тим дорожчий проект, оскільки кожен квадратний метр збільшує витрати на будівництво та оздоблення будівлі.

Проте комфортне проживання в будинку залежить не тільки від його площі та функціонального планування, але значною мірою від наявності достатньої кількості допоміжних та господарських приміщень:

  • комор;
  • пральні;
  • сушарки;
  • котельні та багато іншого.

Тому дуже важливо визначити, яка площа вас влаштує та водночас не погіршить вашого фінансового стану. Для сім'ї із чотирьох осіб функціональне житло цілком можна реалізувати на 110-120 кв. м.

Якщо ж крім основних приміщень у будинку передбачається розташувати робочий кабінет, гостьову кімнату, бібліотеку, то площа збільшиться до 140-150 кв. м, що призведе до значного подорожчання будівництва.

Слід зазначити, що нові будинки площею понад 250 кв. метрів відносяться до класу люкс. У будинках такого типу розміщується більше приміщень з різними додатковими функціями, наприклад, вбиральня, сауна, тренажерний зал, більярдна. За всі ці задоволення доведеться платити досить дорого, тому що внутрішнє та зовнішнє оздоблення в будинках подібного класу виконується, як правило, з дорогих матеріалів.

Скільки коштує будівництво одного квадратного метра?

Ціна 1 кв. м будинку з типовою обробкою залежить від регіону та способу будівництва. Вона коливається в діапазоні від 500 до 1500 доларів. Знаючи вартість 1 кв.м. і всю площу будинку, не складе жодної складності підрахувати загальну вартість будинку. Зрозуміло, що будинок меншої площі коштуватиме дешевше.

Як будувати

Вартість будівництва будинку багато в чому залежить від обраного способу будівництва. Розбіжність у ціні може становити 40%. Можливо кілька варіантів:

  • займатися будівництвом самостійно;
  • укласти договір із однією підрядною організацією;
  • укласти договори з різними спеціалізованими фірмами.

Якщо будівництвом будинку займатиметься фірма, то крім вартості матеріалів та обсягу виконаних робіт доведеться оплачувати накладні витрати та послуги з придбання будівельних матеріалів, а це становить близько 20% їх вартості. До цього додамо ще й ПДВ.

будівництво дім

Займаючись будівництвом самостійно, ви заощадите ці гроші. Однак вам доведеться самому вирішувати безліч організаційних питань, шукати відповідні будматеріали, контактувати з виконавцями та багато іншого.

Тому якщо ви слабо знаєтеся на будівництві і не маєте можливості приділяти досить багато часу будівництву, доцільніше скористатися послугами підрядних організацій.

Категория: Поради та лайфхаки | Просмотров: 162 | Добавил: admin | Теги: будівництво, вартість, Проект | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar