Главная » 2022 » Червень » 29 » Фурнітура дверей: що потрібно знати
14:50
Фурнітура дверей: що потрібно знати

Дверні ручки

Різноманітність конструкцій та покриття дверних ручок дозволяє вибрати найбільш підходящий варіант у плані функціональності та дизайнерських рішень. Дверні ручки поділяються на два основні види:

  1. стаціонарні;
  2. натискні (фальові).

фурнітура двері

Стаціонарні ручки випускаються переважно П-подібної форми (ручки-скоби), вони не пов'язані з механізмом замка. Для ручок з фалевою засувкою, передбачених в основному для замків, у свою чергу, існує два конструктивні рішення: вони можуть мати натискний або поворотний механізм.

Ручки з натискним важелем засувають фалеву клямку всередину замка при натисканні. Поворотні ручки, або ручки-ноби, виробляються без важеля, мають кулясту або циліндричну форму. Рух клямки здійснюється шляхом повороту ручки, деякі механізми мають кнопку для блокування з протилежного боку дверей.

Серед фалевих ручок розрізняють також суцільні та роздільні. Суцільна (загальна) накладка для ручки та замка призначена для посилення захисних властивостей дверей. Таку ручку вибирають в залежності від:

  • типу замка - сувальдний або циліндровий;
  • форми отвору для ключа;
  • також відстані між центром під ручку отвору і центром ключевини.

Роздільні ручки мають різні накладки для ручки та замкової щілини, їх можна додатково зміцнити броненакладками.

Фалеві ручки випускаються в різних модифікаціях, різноманіття їхньої форми та кольору дають простір дизайнерської фантазії. Матеріалами їх виготовлення можуть бути:

  • алюміній;
  • нержавіюча сталь;
  • силумін;
  • латунь;
  • дерево;
  • пластик;
  • можливі комбіновані варіанти.

Різні покриття дозволяють підібрати оптимальне колірне рішення, найбільший попит мають хромовані ручки, а також кольори золота або матового золота. Покриття, нанесене за допомогою PVD-технології, має не лише декоративне значення, а й надійно захищає виріб від корозії.

Петлі

Розрізняють видимі та невидимі петлі. Невидимі петлі встановлюють в естетичних цілях, найчастіше на дверях із чвертю. Петлі врізної конструкції монтують у спеціально прорізаних отворах у дверній коробці та полотні. Двері з невидимими петлями можуть відчинятися на 180°, що полегшує переміщення великогабаритних предметів через дверний отвір.

За способом кріплення петлі поділяються на:

  • накладні;
  • загвинчувані;
  • приварні.

Накладні (навісні) петлі є найпопулярнішими на ринку. Їхня конструкція складається з двох пластин – для коробки та полотна. Накладні петлі бувають роз'ємні та універсальні. Роз'ємна конструкція дозволяє зняти двері, не знімаючи при цьому петель. Це важлива перевага, проте перед покупкою роз'ємних петель слід визначитися, а який бік відчинятимуться двері: такі петлі можна встановити тільки ліворуч або праворуч. Нероз'ємні петлі, навпаки, універсальні, тобто встановлюються будь-який бік.

До сучасних модифікацій накладних петель відносяться протизнімні петлі. Їхня конструктивна особливість у тому, що у одній пластині є виступ, але в інший паз. У закритому вигляді пластини поєднуються і унеможливлюють знятя двері з петель.

Інший цікавий різновид накладних петель — петлі, які самозакриваються, що забезпечує плавне закривання дверей за рахунок конструкції сполучного стрижня.

Вгвинчувані (повертні) петлі є різновидом невидимих петель, їхня установка на дверях з чвертю дозволяє регулювати зазор притвора. Отвори для них просвердлюються за спеціальними шаблонами з високою точністю (до 0,1 мм). Петлі, що загвинчуються, для міжкімнатних дверей мають парну комплектацію (праві або ліві), для вхідних металевих дверей використовують три петлі даної конструкції, розраховані на підвищені навантаження.

На металеві вхідні двері встановлюються приварні петлі, виготовлені зі сталі і укріплені тугоплавкими підшипниками. Розмір приварних петель може бути різним, залежно від маси дверей.

Замки

Замки поділяються на три основні типи:

  1. врізний;
  2. накладний;
  3. навісний.

Навісні замки дають найменшу гарантію безпеки, особливо якщо йдеться про замок малого розміру. Великі сталеві замки часто посилюють додатковими скобами, які не дають зловмисниками їх збити. На сучасному ринку зустрічаються електронні моделі навісних замків, а також замки із цифровим кодом.

Накладні замки рекомендовані для дерев'яних дверей, а також дверей, що відчиняються всередину. Вони прості в установці і, перебуваючи з внутрішньої сторони дверей, дозволяють відкривати та закривати її зсередини за допомогою поворотного механізму. Такий замок підвищує злостійкість дверей, так як з усіх видів замків найменш доступний для розтину, тому його часто використовують як додатковий захист до вже наявних замків на вхідних дверях.

Врізні замки є найбільш поширеним різновидом, незважаючи на два недоліки - складність врізання та деяке послаблення захисних функцій дверей. Вирішальними перевагами такого замку є естетичність і зручність застосування. Врізні замки підходять як для міжкімнатних, так і для вхідних металевих дверей.

На дерев'яні двері рекомендується встановлювати маленькі замки. Не має сенсу вибирати механізм із високим ступенем секретності, оскільки зламостійкість дерев'яних дверей у будь-якому разі невисока. Також частою помилкою власників є вибір слабкого недорогого замку для металевих дверей, який зводить нанівець їхні захисні властивості. Оптимальним рішенням для металевих дверей буде встановлення двох замків - силового (сувальдного) та допоміжного (циліндрового), менш стійкого до злому, але оснащеного секретним механізмом.

Тепер розглянемо, які бувають замки на кшталт механізму та ступеня секретності.

Сувальдні замки

Сувальди - плоскі пружинні платівки, комбінація яких складає індивідуальний код замку. У кожній пластинці є центральні та бічні прорізи різної довжини, всього передбачено не менше шести пластин, а від загальної кількості визначається ступінь секретності замку. До переваг сувальдного замку відноситься надійність - масивна конструкція не дозволяє розкрити такий замок силовими методами (висвердлювання і т.д.). Однак такий замок можна зламати за допомогою відмичок, крім того, він не дуже зручний у використанні, тому що закривається з обох боків тільки ключем.

Циліндрові замки

Циліндрові замки можуть бути будь-якої конструкції - начіпні, врізні, накладні. Їхня перевага в порівнянні з сувальдними полягає в меншому розмірі замкової свердловини, що робить їх стійкими до розтину відмичкою, а головне — у багатьох комбінаціях секретного коду, завдяки чому підібрати ключ до такого замку абсолютно неможливо. Система лунок і зубчиків, нанесених на ключ, також не дає виготовити його точну копію. Це стосується насамперед сучасних лункових (перфорованих) циліндрів, які налічують до півтора мільйона кодових комбінацій.

фурнітура двері

Дешеві англійські циліндри, які легко піддаються відмичкам, рекомендується виключно як допоміжний або тимчасовий варіант. Єдиний серйозний недолік такого замку — схильність до злому механічними методами.

Засувки

Клямки є замками спрощених моделей і встановлюються в основному на двері господарських і підсобних приміщень, а також на міжкімнатні двері - тобто на групу дверей, які не потребують серйозних замикаючих пристроїв.

До основних видів засувок відносяться:

  • врізні клямки з механізмом, вмонтованим у дверне полотно;
  • клямки з фалевою ручкою. У ручку може бути вбудований циліндровий механізм; також зустрічається варіант з WC-фіксацією та без фіксації;
  • магнітні засувки з безшумним механізмом захлопування.

Для приміщень з високою прохідністю рекомендується встановлювати надійнішу фурнітуру, тут будуть доречні засувки першого типу, їх слід підбирати під роздільну фурнітуру. Для житлових приміщень більше підходять клямки-кноби.

Засувки

Засувки встановлюються із внутрішньої сторони дверей та призначені для закриття доступу до замку зовні. При своїй простій конструкції засувки досить зручні у використанні і є надійним додатковим засобом захисту від несанкціонованого проникнення в приміщення. Часто їх встановлюють на броньовані двері як підсилювальний елемент. Блокуючим механізмом виступає ригель, який засувається у дверну коробку. Форма ригеля може бути прямокутною або круглою. Залежно від конструкції існують такі види засувок:

  • засуви відрізняються великими розмірами та встановлюються на великі двері, ворота та люки;
  • торцеві засувки призначені для фіксації для двостулкових дверей зверху та знизу;
  • засувки з поворотним баранцем.

За способом установки розрізняють врізні засувки, які вмонтовані в двері з торцевої сторони, і накладні, що прикручуються до дверного полотна за допомогою шурупів.

Крім функціональних властивостей засувок їх вибирають також в декоративних цілях. Їх легко підібрати за стилем та кольором до будь-яких дверей завдяки різноманітності дизайнерського виконання та колірних варіантів.

Категория: Поради та лайфхаки | Просмотров: 194 | Добавил: admin | Теги: двері, Фурнітура | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar