Главная » 2022 » Серпень » 17 » Ландшафтний дизайн: вибір розміру та місця для водойми
14:39
Ландшафтний дизайн: вибір розміру та місця для водойми

ландшафт дизайн водойма Як відомо, для невеликих присадибних ділянок підійде маленька штучна водойма, а на великих площах біля заміських будинків можна влаштувати водойму більш значних розмірів. Великий ставок на власній ділянці – це завжди цікаво, оскільки, маючи своє власне озерце, можна кататися на човні, ловити рибу цілий рік, купатися і засмагати на березі.

Якщо є величезна земельна площа, то можна розмістити маленькі водоймища в парадній зоні (біля входу в будинок або в зоні відпочинку). У таких невеликих водоймах чудово виглядатимуть маленькі милі фонтанчики, дно, викладене кольоровою мозаїкою або кілька бордюрів з натурального каменю, за яким дзюрчить вода.

У деяких елітних будинках господарі влаштовують фонтани, які б'ють безпосередньо зі стіни будинку (пристінні фонтанчики у вигляді статуї зі глечиком або голови тварини, з яких біжить струмінь води). За бажання можна зробити так, щоб вода тут текла питна.

Цікаво і стильно виглядатимуть багатоступінчасті водоспади, що складаються з уступів, якими біжить вода і спадає в напівкругле озерце біля підніжжя. Дуже красиво виглядають водойми у вигляді величезних чаш, на березі яких розміщені скульптурні зображення античних сидячих красунь, "німфей".

У садах можна розмістити невеликі водоймища, влаштовані у вигляді напувалок для птахів. Ці стильні та кумедні водоймища в наш час дуже популярні в Європі. Їх розміщують у затишних і далеких куточках саду, можливо поряд з лавами або ж у місці, де розміщений рокарій або альпійська гірка. Тут же можна влаштувати і маленький ставок у натуральному стилі, який з'єднаний з каскадом та альпійською гіркою, а можливо і додатковим струмком. У такому місці приємно побути одному, або щиро поговорити з другом, спостерігаючи при цьому за рибками або прислухаючись до шелесту трав і листя дерев на березі водойми.

Якщо ви самі не є досвідченим ландшафтним дизайнером, то для правильного вибору місця, розміру, форми та оформлення водоймища доцільніше буде звернутися до досвідченого фахівця. Бажано, щоб водойма була розташована в тіні (не на прямому сонці), тобто, щоб поруч розташовувалися предмети, що відкидають тінь:

  • декоративний кам'яний паркан;
  • високі дерева;
  • споруда.

Тиха заплава повинна відтіняти не суцільним притіненням, так як квітучим ліліям, які живуть у ставку, важливо отримувати достатньо світла і тепла. Якщо земельна ділянка має перепади висоти, то ставок потрібно розташовувати в найнижчому місці, щоб у нього навесні стікалися талі води.

ландшафт дизайн водойма

На ділянках з дуже сирим ґрунтом, водоймище – це необхідна міра. Така водойма служитиме як завершення дренажної системи, і допомагатиме видалити зайву вологу з ґрунту. Велику дренажну канаву на ділянці можна красиво обіграти у вигляді водойми з очеретом і містком, розташованим над ним. Таку дренажну систему за бажання і можливістю можна об'єднати в загальний ландшафт із посадками хвойних рослин та альпійською гіркою, а також із струмками або каскадом.

Категория: Новини Дніпра та області | Просмотров: 185 | Добавил: admin | Теги: дизайн, водойма, ландшафтний | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar