Главная » 2019 » Березень » 8 » На світовому конкурсі дизайну українська книжка здобула бронзу
08:08
На світовому конкурсі дизайну українська книжка здобула бронзу

Книжка "Я так бачу» творчої майстерні "Аґрафка" здобула бронзову медаль на конкурсі "Найкрасивіші книги світу", передає прес-служба Книжкового Арсеналу.

Цього року журі міжнародного конкурсу оцінило понад 600 поданих книжок із 32 країн з усього світу. Україна є однією з 10 країн, що отримала нагороду.

Серед інших переможців – книги з Нідерландів, Австрії, Польщі, Чехії, Росії, Японії, Китаю, Німеччини та Швеції  На цьому конкурсі Україна перемагає вперше. Організаторами однієї з наймасштабніших подій в сфері книжкового дизайну став німецький фонд "Мистецтво книги" (Stiftung "Buchkunst"-нім).

"Це не перша міжнародна перемога творчої майстерні "Аґрафка", але перша перемога України у найпрестижнішому конкурсі світового дизайну за всі роки. Але також це й перемога українського конкурсу "Найкращий книжковий дизайн", у якому книжка здобула минулого року гран-прі, адже це свідчить про те, що наше журі відчуває дизайн в унісон зі світом", – зазначила координаторка Книжкового Арсеналу Оксана Хмельовська.

У той же час за словами, координаторки Читомо Ірини Батуревич, ця перемога означає, що українські книжки з’являтимуться і в інших країнах, іншими мовами, у різних видавництвах.

 Журі конкурсу (Ricardo Báez / Venezuela, Valeria Bonin / Switzerland, Sascha Fronczek / Germany, Simon Hessler / Sweden, Rob van Hoesel / The Netherlands ) про книжку "Я так бачу":

"У цій дитячій книжці розповідається про те, що бачить дівчинка у розкльошеній сукенці. Вона покладається на свої нові великі окуляри. Вивчати побачене їй допомагає сова – символ зору. На одному з найбільш вражаючих розворотів книги зображені кілька силуетів тварин, серед яких кози, хамелеони, акули та дрозди, які разом утворюють своєрідний пазл. З лівого боку у верхній частині сторінки, на білому фоні – сонце: значить, це денний час. Натомість праворуч над сторінкою матового синього кольору виблискує півмісяць. Жовті крапки, великі, дрібні, часто парами, блищать, як очі, з темної ночі. Точно – це очі маленьких тваринок з лівого боку розвороту, які так і залишились на місці. Дівчинка говорить: "Є очі, які бачать краще, ніж мої. Навіть у темряві".

На кількох сторінках книга стає навчальною, коли, наприклад, порівнюється зір бджіл, сов, коней, котів і собак. Взяти хоча би використання шрифту Брайля – хоч він і не відчутний на дотик, та літери зображені за допомогою червоних крапок. Графічне візуальне оформлення цієї книги у стилі таких собі піктограм вражає. Певні області виділені трьома кольорами (відтінки синього, червоного й жовтого), які живуть самі по собі й домінують над рештою. Місцями вони накладаються одне одного, прилягаючи аж до самого верху сторінки або й перескакуючи на іншу. Спостерігати за всім цим різноманіттям форм – справжня насолода».

Конкурс проводиться з 1963 року: міжнародне журі оцінює мистецьке оформлення та естетичний рівень книг і вручає нагороди в рамках Ляйпцизького книжкового ярмарку. Протягом року книги-переможці презентується у різноманітних бібліотеках світу та заключно на найбільшій книжковій виставці у Франкфурті.

Нагадаємо, що українські книжки вже чотири роки поспіль представлені на конкурсі "Найкрасивіші книги світу" – спочатку книжки їх обирали за експертним опитуванням, проведеним Книжковим Арсеналом. Книжки вже втретє проходять відбір в українському конкурсі "Найкращий книжковий дизайн", заснованому 2016 року Міжнародним фестивалем "Книжковий Арсенал", Goethe-Institut в Україні та Читомо.

Як відомо, книжка "Я так бачу» творчої майстерні "Аґрафка" здобула минулого року гран-прі на всеукраїнському конкурсі.

Категория: Новини світу | Просмотров: 678 | Добавил: admin | Теги: дизайн, Бронза, Конкурс, книжка, світ, україна | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar