Главная » 2019 » Липень » 21 » Небезпечний шкідник поширюється Півднем України
08:32
Небезпечний шкідник поширюється Півднем України

Цього року державні фітосанітарні інспектори Херсонщини вперше отримали феромонні пастки на ясеневу смарагдову вузькотілу златку (Agrilus planipennis Fairmaire).

За даними ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області, шкідливість златки загрозливо велика. Традиційні хімічні методи боротьби не дають необхідного результату і не дозволяють зупинити подальше поширення ЯСВЗ. Єдиним способом знищення златки на даний момент залишається вирубка і знищення уражених дерев. На сьогодні шкідника виявлено в лісах Московської, Тульської, Ярославської, Калузької, Орловської та Воронезької областей.

Зоною природного поширення ясеневої смарагдової вузькотілої златки є листяні та змішані ліси Корейського півострова, північно-східного і центрального Китаю, Японії, Тайваню, крайнього сходу Монголії, а також Далекого Сходу Росії (Приморський край).

Зазвичай жуки нападають на відкрито стоячи дерева, особливо на узліссях, але можуть заселяти і дерева у глибині лісу. Для успішної та ефективної боротьби з екзотичними шкідниками дуже важливо їх раннє виявлення.

На ранніх стадіях (1-й рік) заселення златкою встановити досить важко, для цього і використовуються феромонні пастки. Заселені дерева зазвичай мають розріджену крону, листя передчасно жовтіє і опадає, уздовж стовбура і головних гілок розвиваються вторинні пагони. На 3-й рік зараження багато гілок відмирає, стовбур тріскається, стають помітні численні льотні отвори. Для виявлення ходів необхідно видалити кору з живих дерев.

"Довжина тіла дорослих жуків варіює від 7,5 до 15,0 мм, довжина дорослої личинки — 26-32 мм. Літ жуків може тривати з середини травня до серпня. Жуки живляться листям у кронах дерев. Самці живуть близько 2 тижнів, самки — до 3 тижнів. Самки відкладають яйця поодинці на поверхню і в тріщини кори стовбурів і нижньої частини головних гілок. Період яйцекладки триває з початку червня до кінця липня. Через 7-10 днів виходять личинки, вони забурюються в кору і досягають лубу, яким харчуються протягом літа", — повідомляють фахівці.

Довідка: Ясенева смарагдова вузькотіла златка (ЯСВЗ) — вкрай небезпечний шкідник ясена, горіху та деяких інших листяних порід дерев. На відміну від більшості інших стовбурових шкідників ЯСВЗ здатна нападати на абсолютно здорові дерева. Пошкоджені шкідником дерева зазвичай усихають протягом двох-трьох років.

Категория: Новини України | Просмотров: 580 | Добавил: admin | Теги: шкідник, вузькотіла, Південь, україна, пошиоення, златка | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar