Главная » 2022 » Серпень » 14 » Сад та город: Зізіфус - корисний екзотичний медонос
16:05
Сад та город: Зізіфус - корисний екзотичний медонос

зізіфус медонос Окрасою присадибної ділянки стане чудове південне дерево родом із стародавнього Китаю. Таким є екзотична рослина зізіфус (унабі) з дуже смачними, красивими та корисними плодами, на вигляд схожими з фініками. Саме тому її друга назва – китайський фінік. До того ж унабі вважається чудовим медоносом. Рослина не вибаглива і вимагає специфічного догляду.

Плоди зизифуса мають хороші антисептичні та антибактеріальні властивості. Їх можна використовувати з метою нормалізації артеріального тиску, для лікування шлунка та запалень органів сечостатевої системи.

Це теплолюбна південна рослина. Вона не виносить затінення. Це необхідно враховувати при виборі місця та посадці китайського фініка. Однак при поливі або рясних опадах урожайність і якість плодів унабі набагато вища.

Завдяки пізній вегетації рослини, оптимальним часом її посадки є середина весни. Також посадку можна проводити в жовтні або листопаді, але бажано за кілька тижнів до замерзання ґрунту.

Розмноження унабі

Для розмноження китайського фініка використовують, як правило, спосіб щеплення або живцювання. Можна також використовувати кореневі відростки. Прищеплюють переважно у весняний період. Це дозволяє вже до осінньої посадки отримати готові саджанці.

Живці заготовляють під час обрізання дерев. Готові живці можна зберігати в прохолодному сирому місці до початку щеплення.

Стовбур дикого підщепу зрізають секатором на пеньок заввишки 5-7 см від землі. Роблять у корі надріз величиною в пару сантиметрів і вставляють в нього готову гілку, що прищеплюється, з однією брунькою. Верхній зріз підщепи необхідно обробити садовим варом, а місце щеплення обмотати плівкою і підгорнути на третину щепленого живця.

зізіфус медонос

Можна щепити зелені живці. При правильному щепленні в оптимальні терміни укорінюється майже 90% живців.

Листя, сушені плоди та пагони зізіфуса ефективно застосовують для профілактики багатьох серйозних захворювань. Компоти, настої та відвари використовують при застуді, кашлі, як чудовий тонізуючий та ефективний сечогінний засіб.

Категория: Поради та лайфхаки | Просмотров: 180 | Добавил: admin | Теги: медонос, город, сад, зізіфус | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar