Главная » 2022 » Жовтень » 3 » Вентиляція: як облаштувати її у дерев'яному будинку
11:19
Вентиляція: як облаштувати її у дерев'яному будинку

дерев'яний будинок В наш час дерев'яні будинки славляться не стільки своєю відносною дешевизною, скільки екологічністю та здатністю "дихати". Теоретично дерев'яні будівлі здатні підтримувати нормальний мікроклімат усередині житлових приміщень без додаткових стимулів у вигляді вентиляційних шахт чи будь-якого кліматичного обладнання.

Однак на практиці додаткова вентиляція в дерев'яному будинку все ж таки потрібна, тому що сьогодні рідко який заміський будинок залишається без утеплення, яке найчастіше проводиться за допомогою синтетичних матеріалів і гідроізоляції (не кажучи вже про клеєний брус). Та й підвищена вологість у деяких приміщеннях усередині будинку здатна дуже швидко вивести з ладу дерев'яні стіни, які зрештою починають просто гнити.

Це значить, що будь-який дерев'яний будинок потребує вентиляції так само (якщо не більше), як і цегляний, блоковий або панельний будинок. Від цього залежить його здатність вистояти у боротьбі з часом. Тому схему вентиляційних шахт та необхідність додаткового обладнання потрібно розраховувати вже на стадії проектування.

Допустимі способи вентиляції дерев'яних будинків

Більшість людей навіть і не замислюються про те, що вентиляція може бути представлена чимось, крім звичайної шахти, що забезпечує природний рух повітря. Однак вентиляція в дерев'яному будинку може бути не тільки природною, особливо це стосується внутрішньобудинкових басейнів, кухонь та санвузлів.

До того ж природна вентиляція (ті самі шахти) унеможливлює будь-яке регулювання, та й пил проходить через неї цілком безкарно, причому в обидві сторони. Тим не менш, даний тип вентиляції дуже поширений, адже він дістається домовласнику практично задарма. Дерево при цьому страждає лише в місцях підвищеної вологості, але це можна виправити установкою вікна або іншого отвору, яке дозволить швидко провітрювати приміщення безпосередньо. В іншому природньої вентиляції достатньо.

вентиляція будинок

Якщо ж прорубувати зайве вікно у ванній не хочеться (адже через вікна може йти до 35% тепла), варто подумати про припливно-витяжну вентиляцію, яка втягує повітря з вулиці, фільтрує його і подає в будинок. У той же час "відпрацьоване" повітря витягується на двір через інший отвір.

В цьому випадку дерево буде максимально захищене, проте кишеня господаря дерев'яного будинку суттєво спорожніє. Адже подібні системи коштують досить дорого, та й електрики знадобиться чимало. До речі, в будинку після включення припливно-витяжної вентиляції додасться шуму, але з цим можна миритись (або боротися за допомогою глушників).

Слід зазначити, що існують і половинчасті рішення, але вони можуть бути небезпечними для дерев'яних будинків.

Категория: Поради та лайфхаки | Просмотров: 163 | Добавил: admin | Теги: вентиляція, дерев'яний, будинок | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar