Главная » 2019 » Грудень » 13 » В "Софії Київській" відкрили виставку про хліб у культурі українців
15:59
В "Софії Київській" відкрили виставку про хліб у культурі українців

13 грудня 2019 р. у виставкових залах "Хлібні" Національного заповідника "Софія Київська" відбулося відкриття виставки "Хліб на столі. Свята і повсякдення", метою якої є показ кількох аспектів побутування хліба в духовній та матеріальній культурі українців: господарсько-виробничого, релігійно-символічного та обрядового.

Предмети з фондів Національного історико-етнографічного заповідника "Переяслав" та Національного музею народної архітектури та побуту України покажуть, як виглядало начиння для зберігання та приготування хліба в селянських і монастирських господарствах.

Фарфор та фаянс зі збірки Національного музею українського народного декоративного мистецтва та приватної збірки Олени Корусь продемонструють стандарти шляхетської та міської культури подавання хліба та печива до столу.

Про хліб як одну з найважливіших метафор християнської духовної культури розкажуть західноєвропейські гравюри з колекції Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків.

Хоча радянська держава проголошувала атеїзм, довкола хліба було створено своєрідний матеріалістичний культ, свідченням якого є пропагандистські плакати з колекції відділу образотворчого мистецтва Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського.

Виставка триватиме до 4 березня 2020 року. Вхід на відкриття виставки вільний, інші дні — за вхідним квитком до "Хлібні".

Категория: Новини України | Просмотров: 548 | Добавил: admin | Теги: Виставку про хліб у культурі україн | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar