Главная » 2018 » Січень » 21 » Змінити механізм розрахунку офіційного курсу гривні хоче НБУ
14:04
Змінити механізм розрахунку офіційного курсу гривні хоче НБУ

Національний банк України має намір змінити підхід розрахунку офіційного курсу гривні у відношенні до долара США. Про це повідомили у прес-службі НБУ.

Зазначається, що наразі офіційний курс гривні розраховується як середньозважене значення за усіма міжбанківськими угодами за день за даними ВалКлі(Довідково: ВалКлі – власний програмний комплекс Національного банку, в якому банки на сьогодні здійснюють підтвердження усіх своїх угод щодо купівлі-продажу безготівкової іноземної валюти на міжбанківському ринку).

"Національний банк вважає за необхідне перейти до його розрахунку на основі інформації із торгівельно-інформаційних систем (ТІС)  Bloomberg  та Reuters щодо реальних ринкових угод та з відсіканням угод с екстремальними параметрами", - йдеться у повідомленні.

Як пояснив директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко  таким чином зменшиться навантаження на банки в частині формування звітності завдяки відмові від обов’язкової реєстрації угод в системі ВалКлі.

Також НБУ планує перейти до здійснення валютних інтервенцій з використанням Matching – нового функціоналу для укладання угод в ТІС.

"Цей функціонал, впровадження якого наразі обговорюється з учасниками ринку,  надасть змогу забезпечити на міжбанківському валютному ринку постійну наявність твердих цін на купівлю-продаж іноземної валюти та швидке укладання угод за найкращими курсовими параметрами", - додали у Нацбанку.

Крім того,  Пономаренко окреслив подальші плани з лібералізації валютного ринку.

"Найближчими пріоритетами в цьому напрямі є дозвіл на репатріацію дивідендів за 2017 рік, рішення про що буде ухвалено після аналізу прогнозної інформації від банків щодо планів їх клієнтів по виводу дивідендів. Також ми можемо розглянути можливість подальшого послаблення обмежень на дострокове погашення кредитів", - підсумував він.

Нагадаємо, 18 січня президент України Петро Порошенко вніс у Верховну Раду Проект Постанови про призначення Якова Смолія на посаду голови Національного банку України.

Категория: Новини України | Просмотров: 952 | Добавил: admin | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar